Az Állásbörzéről

Az Állásbörzékről

Az Állásbörze rendezvények – napjainkra már egyre több felsőoktatási intézményben - segítik a hallgatók és a cégek találkozását, ismerkedését. 2010 –ben országos szinten már több mint 24 börze szerveződik különböző felsőoktatási intézményben, vagy függetlenül. A börzék számának növekedése is jelzi, hogy a dinamikus, fiatal, jól képzett szakemberek iránti igény valós és növekedő. A börze rendezvények sikere abban is rejlik, hogy ideális „win-win ügyletek” valósulnak itt meg. Mind a hallgató, mind a cég, sőt még az intézmény is „nyer” a rendezvénnyel. A hallgató szakmai gyakornoki lehetőséget, álláslehetőséget kaphat (vagy akár csak egy kontakt-elérhetőséget a későbbi jelentkezéshez), a cég lehetséges munkaerőt szerezhet, népszerűsítheti magát, megismerheti az intézményt, az intézmény pedig új kapcsolatokat építhet, és „szolgáltathat” célcsoportjainak.

A Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karán márt több éve kerül megrendezésre az Állásbörze. Az Állásbörze nyitott a Kecskeméti Főiskola mind a három karán tanuló hallgatók számára.

A börze szervezését a Karrier Tanácsadó és Hallgatói Szolgáltató Központ fogja össze a főiskolai és kari vezetéssel, az oktatókkal és a hallgatói önkormányzatokkal együttműködve. Ennek megfelelően a börzével kapcsolatos konkrét kérdésekben a Karrier Tanácsadó és Hallgatói Szolgáltató Központ munkatársai tudnak közvetlenül segítséget adni.

A Kecskeméti Főiskola GAMF Kara 1997 óta ad helyet Állásbörzéknek minden tanév tavaszi félévében. A 2009-ben megvalósuló Állásbörze közel 200 m2-en, 36 cég részvételével kínálta a lehetőségeket mind a hallgatók, mind a cégek számára. A résztvevők között megtalálhatóak voltak a non-profit tanácsadó, szolgáltató szervezetek (Munkaügyi Központ, EURES, Európai Információs Pont), a személyzeti tanácsadó irodák, az ingyenes kiadványokat szerkesztő kiadók és természetesen a térség és az ország kis, közép és nagyvállalatai is.

Aranyszabályok a börzén való megjelenéssel kapcsolatban:

  • A börzén legyünk nyíltak, érdeklődők, a cégek képviselői nem "bántanak" minket, gyakorlott szakemberek (többszöri állásbörzézők), akik tudják, a legtöbb látogató pályakezdő - A börzén megjelenő cégekről tudjunk meg előre minél több információt (a cég tevékenységi köre, profilja, mérete, székhelye, telephelye(i), szakember igénye). Ebben segítségünkre lehet az aktuális börze internetes oldala, a cég weboldala, de tanáraink is.
  • Mi magunk is próbáljunk minél több információt gyűjteni a cégekről, akár a börze előtt, akár a részvételkor. (Számtalan kiadvány, tájékoztató, prospektus segít bennünket ebben.)
  • A börzére hozzunk magunkkal több - ha lehet, cégre szabott - önéletrajzot, hogy a későbbi kapcsolatfelvétel még zökkenőmentesebb lehessen.
  • A cégek nem várják el a legelegánsabb öltözetünket, de jobb az összkép, ha látszik rajtunk, hogy kiemelten kezeljük a börzén való megjelenést.
  • Kommunikációnk legyen határozott, bátran tegyünk fel - és készüljünk is - kérdéseket (konkrét kérdések a szabad pozíciókról, az azokban ellátandó feladatokról, a pályázati folyamatról, egyéb céges lehetőségekről (továbbtanulás, gyakornoki programok, fejlődési lehetőségek, külföldi munkavállalás stb...) )
  • Az Állásbörzék alkalmával több cég is tart/tarthat előadást. Ezekre érdemes elmenni, mert itt sok kiegészítő, hasznos információ hangozhat el, mellyel akár „versenyelőnyt” is szerezhetünk.

Kövess bennünket!

Eseménynaptár