Jótanácsok állásbörze-látogatóknak

Már csak néhány nap és kezdődik a tavaszi állásbörze-szezon, ami kiugró lehetőség azok számára, akik éppen állást szeretnének találni vagy váltani. A frissen végzetteknek vagy szakmai gyakorlatot keresőknek pedig különösen fontos eseménysorozatról van szó, hiszen ők az egyik olyan álláskeresői csoport, akiknek a legnehezebb manapság az elhelyezkedés.
Éppen ezért egyre inkább fontossá válik, hogy minden adandó lehetőséget és eszközt okosan fordítsunk a magunk javára. Álljon itt most néhány jó tanács, ötlet, hogy miként lehet eredményes a börzén való részvételünk.

Fő a célirányosság!

Mielőtt nekivágunk a börzék látogatásának, célszerű előtte utánanézni az interneten, hogy mely vállalatok képviseltetik magukat a rendezvényen. Sok cég feltünteti az éppen aktuális nyitott pozícióit is, ez már segítséget adhat a döntésben, hogy melyik börzén vegyünk részt. Gondoljuk végig eddigi tapasztalatainkat, tanulmányainkat és a jövőbeli elképzeléseinket és ennek megfelelően célirányosan keressük fel a számunkra érdekes standokat. Ha éppen nem aktuális most a munkahelyváltás, akkor is érdemes kilátogatni az állásbörzékre, mert tájékozódhatunk a munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről, képet kaphatunk arról, hogy milyen pozíciók a legkeresettebbek, mely területeken várható munkaerő-fejlesztés, bővülés.

Készüljünk fel!

Ha már előzetesen találtunk olyan résztvevő céget vagy nyitott pozíciót, ami felkeltette érdeklődésünket, készüljünk fel az adott vállalatból! Sokan nem is gondolnák, hogy egy állásbörze akár a kiválasztás első köre is lehet, az is előfordulhat, hogy beinvitálnak a standra egy elbeszélgetésre. Gyakran személyesen is találkozhatunk a HR-essel, ezért nagyon fontos, hogy jó benyomást keltsünk. Ha azt szeretnénk, hogy komoly érdeklődőként tekintsenek ránk, akkor ezt támasszuk alá megjelenésünkkel is - kerüljük az ún. casual wear viseletet, tehát a farmernadrág, edzőcipő és póló összeállítást hanyagoljuk. A legjobb, ha úgy öltözünk fel, mintha állásinterjúra mennénk. Vigyünk magunkkal néhány önéletrajzot is, mert lehet, hogy rögtön be tudjuk adni a jelentkezésünket egy-egy állásra. De számítsunk arra is, hogy lesznek olyan cégek is, akik nem tudják feldolgozni a kinyomtatott cv-ket és azt fogják kérni, hogy küldjük el elektronikusan pályázatunkat vagy használjuk a honlapjukon található online jelentkezési űrlapot.

Egy kis illemtan

Egy állásbörze nyilván sokkal érdekesebb esemény, ha a barátainkkal közösen látogatunk ki a rendezvényre, hiszen van kivel rögtön megosztani a frissen szerzett élményeket. Azonban azoknál a standoknál, ahol számunkra érdekes, komoly állásajánlat van, lehetőleg egyedül jelenjünk meg, ne csoportosan rohanjuk le az álláskínáló céget és ne viselkedjünk úgy, mint a baráti összejövetelek során, vegyük komolyan a szituációt. A legtöbb kiállító igyekszik valamilyen kisebb ajándékkal, reklámtárggyal magához csalogatni a pályázókat vagy népszerűsíteni akarja egy új termékét/szolgáltatását. Legyünk mértéktartóak az ilyen helyzetekben, nem túl elegáns magatartás pl. ha tucatszámra markoljuk fel a reklámtollakat - komolytalan érdeklődő látszatát keltjük ezzel, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy megjegyzik az arcunkat és egy későbbi állásinterjú során igen kínos perceket élhetünk át, ha felismernek.

(Forrás: www.cvonline.hu)

Kövess bennünket!

Eseménynaptár