Önéletrajz és kísérőlevél

ImageAz Állásbörzén megjelenő cégek sokszor konkrét állásajánlatokat is hoznak a börzékre. Az ismerkedés azonban minden cég elsődleges börze-célja, azaz meg akarja mutatni magát a hallgatónak, és egyben minél több hallgatót meg akar ő maga is ismerni.
Az ismerkedés legjobb lehetősége, ha személyesen megkeresi a céget a hallgató a standjánál, és ott tájékozódik és tájékoztat. A hallgatói „tájékoztatás” egyik legjobb formája, ha önéletrajzzal készül a hallgató, és a személyes kontaktus után azt átadja a cég képviselőjének. A cégek a beszerzett „anyagokat” akár egy éven át is megőrzik, tehát egy ilyen lehetőség mindenképp hosszútávra szól.

Önéletrajz és kísérőlevél

Az önéletrajz és a kísérőlevél (melyek szinte már elválaszthatatlanok egymástól) azok az írásos dokumentumok, melyek nélkül már nem létezik semmilyen álláskereső folyamat, még abban az esetben sem, ha valaki ismeretség, beajánlás által jut munkához. Állásbörzék esetén az önéletrajz egy kicsit hangsúlyosabb szerepet kap, annak eljuttatása a céghez elengedhetetlen a folytatáshoz. A börze weboldala segít abban, hogy a hallgató minél több dolgot előre megtudjon a cégről (kiállítók menüpont), ahova pályázni kíván, így a cégre szabott önéletrajz, és esetleg már egy kísérő levél is könnyedebben megírható.

A leendő munkavállaló eddigi végzettségei, ismeretei, tapasztalatai, munkahelyei mind-mind adottságként tekinthető egy önéletrajz megírásakor, ezeken az "adatokon" már nem tudunk változtatni. Arra azonban, hogy mindezt hogyan tálaljuk, még lehetünk hatással. Egy személyzeti vezető asztalán, az önéletrajzunk az egyetlen, ami képvisel bennünket, ezért tehát rendkívül fontos, hogy "képviselőnk" hatásos, figyelemfelkeltő, eredményes legyen. Mind a kísérőlevélnek, mind az önéletrajznak vannak általános szabályai -lassan külön szakirodalmak születnek a témában- melyeket mindenképpen hasznos megfogadnunk és alkalmaznunk. Ezekből csupán ízelítőként álljon itt egy pár.

Önéletrajzról konkrétabban:

Számtalan dologra kell figyelnünk a forma helyes megválasztásától a helyesíráson át a megfelelő terjedelemig. Ajánlatos figyelni a különböző állásbörzés, vagy álláskeresést segítő (évről-évre megjelenő) kiadványokat is, mert ezekből mindig tájékozódhatunk az aktuálisan leginkább használatos formulákról, praktikákról. Egyre azonban figyelnünk kell: számos "önéletrajz-sablon" létezik, de ne essünk abba a hibába, hogy ezeket pontosan lemásoljuk, és csak a legszükségesebb adatokat változtassuk meg! Az önéletrajz célja ugyanis a figyelemfelkeltés, és ha minden önéletrajz ugyanaz a sablon alapján készülne, bizonyára számtalan munka közben is alvó személyzetissel találkoznánk. A sablonok irányelveket adnak, ezekhez nem kell görcsösen ragaszkodni. Igyekezzünk egyedei (figyelem, nem kirívó) önéletrajzot összeállítani, mely könnyen áttekinthető, vezeti olvasója szemét.

Az alábbiakban néhány alapvető kritériumot sorolunk fel, melyeket egy önéletrajz írásánál figyelembe kell venni. A teljesség igénye nélkül!

  • ha lehet, mindig legyen aktuális önéletrajzunk, mely általános, de a legfontosabb adatokat tartalmazza rólunk. (Bármikor összefuthatunk valakivel, aki kérhet tőlünk önéletrajzot, és alapnak is remekül megfelel.)
  • ha konkrét céghez, konkrét állásra pályázunk, önéletrajzunkat is alakítsuk ennek megfelelően (hangsúlyozhatjuk azokat a tulajdonságainkat, ismereteinket, tapasztalatainkat, melyek az adott munka betöltéséhez nagyon hasznosak lehetnek.)
  • ügyeljünk a formai követelményekre, az esztétikus külsőre, a fényképünk méretére, a helyesírásra
  • mindig tudjuk, hova (hány helyre) adtuk be az önéletrajzunkat (lehet, hogy telefonon kapunk visszajelzést), és amennyiben lehetséges, járjunk utána a cégnek (látogassuk meg honlapját, tudjuk meg ki a személyzeti vezető.)

Az önéletrajzok típusai:

  1. Kronologikus (időrendi) önéletrajz: az eddigi munkahelyeket, ill. megszerzett képzettségeket időrendben, fordított sorrendben mutatja be, pontos időpontok (időtávok) megjelölésével. Az ilyen típusú önéletrajzokat szokták "Amerikai típusú" önéletrajznak nevezni.
  2. Funkcionális (szerepközpontú) önéletrajz: az ilyen típusú önéletrajz elsősorban az eddig megszerzett képességekre, tapasztalatokra, jártasságokra összpontosít. Nem ragaszkodik időrendi felsoroláshoz, sőt, időpontok megjelenítéséhez sem. Akkor érdemes alkalmazni, ha a megpályázott munkához megkövetelt ismeretek birtokában vagyunk, ill. jártassággal rendelkezünk. Ilyen tapasztalatainkat kiemelhetjük, és háttérbe "rejthetjük" a kevésbé lényeges adatokat. Ez a típust teremt talán legtöbb lehetőséget arra, hogy egy önéletrajzot "munkára szabva" írjunk meg.
  3. Kombinált vagy hibrid önéletrajz: az ilyen típusú önéletrajz szerepelteti mind az eddigi munkahelyek, szakmai gyakorlatok, szakképzettségek felsorolását kronologikus sorrendben, de mindezek mellett (párhuzamosan) bemutatja az egyes "állomásokon" szerzett tapasztatokat, jártasságokat, a betöltött pozíció, felelősség mértékét.

Egy pályakezdő esetében – aki még nem rendelkezik többéves tapasztalattal, eddig betöltött „funkciókkal” – leginkább a sokak által amerikai típusúnak nevezett, kronologikus önéletrajz a legpraktikusabb. A bíráló szem ezt tudja leggyorsabban áttekinteni, leghatékonyabban ez a verzió közvetít. Érdemes tehát ilyennel készülni és mindenképp mellőzni a hosszú, leíró jellegű alkotásokat!

A kísérőlevélről konkrétabban:

Állásbörzéken leadott önéletrajzok mellé ritkább esetben szükséges kísérőlevelet mellékelni, hisz a személyes kontaktus - ami egy e-mail-es vagy postai küldésnél nem adatik meg – itt megtörténik a cég standjánál. Ettől függetlenül az a hallgató, aki előre elkészíti anyagát csak segítheti az önéletrajz sikerességét azzal, ha egy kísérőlevelet is mellékel. Itt utalhat a börzei átadásra, és leírhatja azt a pár gondolatot, ami miatt a cég standját felkereste, ezzel összefoglalva saját gondolatait, és előre írva egy kis emlékeztetőt a standnál megbeszéltekre.

A kísérőlevelek általános szabályai:

  • Az önéletrajz esetében is ajánlatos, de a kísérőlevél esetében mindenképp kötelező jellegű szabály, hogy nem lehet általános. Ez a kísérőlevél jellegéből is egyértelműen adódik.
  • A kísérőlevélnek mind formai, mind tartalmi követelményeknek is meg kell felelnie. Ez azt jelenti, hogy nem elég a lap tetejére írni egy pár sort. Követni kell a levél-formátumot, azaz a kísérőlevélnek tartalmaznia kell megszólítást (lehetőleg személy szerint, névvel), tagolt tartalmi részeket (bevezetés, tárgyalás, befejezés), dátumozást, aláírást.
  • Az önéletrajzok leginkább összefoglaló jellegűek, tehát a személyesebb hangvétel a kísérőlevélen keresztül érhető el. Ezért is nagyon fontos a lényegretörő, pontos, helyesírási hibáktól mentes, egyenes fogalmazás. Lehetőleg röviden fogalmazzuk meg, hogy mi az, amink van, mi az, ami különösen értékes bennünk, mi az, amit a leendő cég érdekeiben tudnánk, és szándékozunk tenni.

Amennyiben a személyes önéletrajz vagy kísérőlevél megírásával kapcsolatban segítségre van szükséged, fordulj a Hallgatói Szolgáltató Központ munkatársaihoz személyesen vagy az elérhetőség menüpontban feltüntetett módok egyikén!

Kövess bennünket!

Eseménynaptár